Hvad er NLP og HNLP?

Du ved måske, at NLP har noget at gøre med personlig udvikling og at blive klogere på sig selv – her kan du lære mere om, hvad det helt præcist går ud på.

NLP står for NeuroLingvistisk Programmering. Neuro er neuronerne og den intelligens, vi har i os. Lingvistisk er den måde, vi kommunikerer og taler på. Programmering handler om, hvordan det, vi siger både til os selv og andre, programmeres og får os til at opfatte virkeligheden. 

Når du for eksempel siger: ”jeg bliver så vred, når du taler til mig på den måde”, så skyldes det, at din programmering er lavet på en måde, så når nogen kommunikerer sådan til dig, tænder dit nervesystem op for vreden. 

Målet er at være exceptionel

NLP blev opfundet i 1960’erne af to amerikanere: John Grinder, som var psykologi- og sprogprofessor, og Richard Bandler, som var datalogi- og matematikstuderende. 

Bandler undrede sig over, at når man undersøger den menneskelige psyke, så kigger man altid på syge mennesker, der skal blive ”normale”. 

Han fik en ide om, at man kunne gøre det modsatte og kigge på mennesker, der var exceptionelt gode indenfor et felt for at se, hvordan ”normale” mennesker kunne blive lige så gode til en given kompetence. 

NLP er dermed ikke blevet ”opfundet”, men tager derimod udgangspunkt i, hvad der i forvejen fungerer godt for dygtige eller excellente mennesker, og hvordan det kan overføres til andre mennesker. 

Arbejde med det indre og ydre

I NLP kigger man både på det ydre og indre. Det ydre er, hvad folk siger, hvordan de bevæger deres krop, og hvordan deres toneleje er. Det indre er, hvad de tænker om sig selv, om deres relationer, om deres livsmål, om at tage fejl, om hvor dygtige de er, og hvilken identitet de selv synes, de har. 

Én af de første, som var med til at undervise i NLP ved Grinder og Bandler, var John Overdurf, og han ville gerne inddrage nyere hjerneforskning. Han opfandt derfor HNLP, hvor H’et står for humanistisk. 

I HNLP er det beskrevet, hvordan mennesker kan leve og navigere i livet for at få det fantastisk. Her arbejdes specielt med, at mennesket har tre intelligenscentre, som sidder i mave, bryst og hoved – de tre intelligenscentre kan du læse mere om her.

Personlig udvikling i Konkordia

I Konkordia kommer du gennem tankeprocesser omhandlende, hvordan du har levet dit liv indtil nu, og hvilken virkning det har haft. Det kombineres med viden om, hvilke tanker og adfærd du kan ændre for at det bliver nemmere og rarere at være lige præcis dig. 

Hvis en person for eksempel savner nogle kompetencer på arbejdspladsen, som kommunikation, motivation eller samarbejde, så er det næsten altid noget, der trækker tråde tilbage til personens privatliv – derfor arbejder Konkordia med det hele menneske. Denne proces sker med andre mennesker på et hold, så der altid er nogen at læne sig op ad og få sparring med i processen.

Vi arbejder med modeller og værktøjer fra NLP/HNLP, som bruges til personlig udvikling, målsætning, samarbejde og trivsel, for eksempel udviklingstrappen og Maslows lykkepyramide.

Hvis du er blevet nysgerrig på NLP/HNLP, så kan du få 1,5 times gratis introduktion med Troels Brink her.

Du kan også høre mere om det og mange andre emner i podcasten ”Fra fint nok til fantastisk”.